Sorte

U ponudi su najbolje italijanske sorte koje su posebno cijenjene u konditorskoj industriji zbog odličnog kvaliteta, veličine, oblika jezgra i ostalih organoleptičkih svojstava:

Tonda Di Giffoni

Jedna je od najcijenjenijih italijanskih vrsta. Odlikuju je sledeće karakteristike: gotovo perfektan okrugao oblik jezgre, čvrsto bijelo tkivo koje se lako odvaja od pokožice, aromatičnan ukus. Vrlo je pogodna za pečenje, prženje i kalibraciju, pa je izuzetno tražena u konditorskoj industriji.

Tonda Gentile Romana

Ovo je jedna od najiteresantnijih vrsta koja se uzgaja u centralnoj Italiji. Odlikuje je žbun srednje veličine, rana zrelost (prva polovina septembra) i jednolika veličina ploda. Ispunjenost jezgra je visoka (do 46%) a jezgro je okruglasto i lako za odvajanje od pokožice.

Tonda Gentile Delle Langhe

Jako cijenjena sorta zbog svog aromatičnog ukusa, lakoće kalibracije i krckanja zbog tanke ljuske. Pogodna je za duže skladištenje. Pokožica se lako odvaja od jezgre nakon pečenja. Spada u vrlo rodne sorte otporne na zimske mrazeve. Ispunjenost jezgra je visoka - 46% do 50%.

Mortarella

Cijenjena sorta koja se odlikuje glatkom i aromatičnom jezgrom, boje slonovače i odličnog ukusa. Jezgra je blago izdužena, gotovo cilindrična. Poznata je po lakoći odvajanja jezgre od pokožice. Ljuska je prilično tanka, pa se lako krcka. Jako je pogodna za oprašivanje drugih sorti lješnika.